Снимка: АПИТол таксите за масовия тежкотоварен трафик – с тегло между

...
Снимка: АПИТол таксите за масовия тежкотоварен трафик – с тегло между
Коментари Харесай

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик ще са между 3 и 7 ст. на километър

Снимка: АПИ

Тол таксите за всеобщия тежкотоварен трафик – с тегло сред 3,5 т и 12 т, ще са от 3 до 6 ст. на километър за автомагистрали и сред 4 и 7 ст. за първи клас пътища според от емисионния клас на транспортното средство.

Това планува новият план за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират за прилагане на републиканската пътна мрежа, оповестен през днешния ден за публично разискване, написа blagoevgrad.utre.bg.

 Тарифите, по които ще се събира тол за изминато разстояние по републиканската пътна мрежа от 1 март, са препоръчаните от браншовите транспортни организации. На срещата на 10 януари с представители на транспортния отрасъл при премиера Бойко Борисов беше решено тол системата да бъде пусната в комерсиална употреба за транспортните средства над 3.5 т от 1 март 2020 година Тя ще започва с такси за автомагистралите и първи клас пътища (около 3 100 км). След три месеца комерсиална употреба на тол системата анализите ще покажат дали с по-ниски цени и сведен обсег, приходите, които страната чака от тол такси, ще бъдат същите като към този момент заложените в бюджета. Ако те са по-малко, ще се прегледа актуализиране на цените.

От обсега на тол системата са извадени с изключение на третокласните, и второкласните републикански пътища. Така след 1 март т.г. към 17 000 км от към 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безвъзмездна за товарните коли над 3,5 тона. След старта на тол системата на 1 март тези транспортни средства няма да заплащат винетка за пътищата отвън обсега на толуваните.

Размерът на тол таксите е привързан с екологичната категория на транспортното средство, както и с класа на пътя, за който ще се дължи - автомагистрали и първи клас. Стойността ще се пресмята на изминат километър като всяко нахлуване в тол сегмент ще се приема за цялостното му изминаване.

Товарните коли с тегло сред 3,5 т и 12 т и с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще заплащат по 3 ст. на километър на автомагистрала и 4 ст. на километър за първокласните пътища. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV цената ще е 4 ст. на километър за автомагистрала и 5 ст на километър за първи клас пътища, а за тези с най-ниската екокатегория – клас Евро 0, I или II – 6 ст. и 7 ст на километър, надлежно за автомагистрала и първи клас пътища.

Тежкотоварните коли с тегло над 12 т и с две или три оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 6 ст. и 11 ст. на километър за автомагистрали и сред 5 ст. и 10 ст. на километър – за първи клас пътища.

Камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 11 ст. и 20 ст. на километър за автомагистрала и сред 10 ст. и 19 ст. – за първи клас пътища.

Тарифата за рейсовете над 12 тона ще е една и съща за автомагистралите и първокласните пътища - от 2 ст. до 4 ст. на километър според от екокатегорията. Автобусите с тегло до 12 т, с емисионен клас Евро V, Евро VI или EEV тона ще заплащат 1 ст. за автомагистрала и първи клас пътища, а тези с емисионен клас Евро III, Евро IV, Евро II, Евро I или Евро 0 - 2  ст. на километър за автомагистрали и първи клас пътища.

За прилагане на платената пътна инфраструктура от пътни транспортни средства с тегло над 3,5 т, употребяващи като единствен източник различно гориво, тол таксата ще е в размер на 50 на 100 от цената, избрана за съответния тип коли и за категория ЕВРО VI, EEV.

Срокът за събиране на оферти по плана на цената е до 12 февруари 2020 година

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за прилагане
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР